God nok?

Noget af det oftest jeg hører fra mine klienter (og fra mennesker omkring mig i det hele taget), er at de ikke synes at de er gode nok, eller de ved ikke om de er det.

Men hvad betyder det egentlig at være ‘god nok’? I forhold til hvad, dvs. hvordan måler man det? Hvem skal vurdere det – og hvad stiller man op hvis der er uenighed om svaret? Ofte giver det slet ikke nogen mening at forsøge at være god nok fordi det er så diffust.

Hvis det drejer sig om noget konkret, kan det selvfølgelig være reelt at man ikke er god nok; hvis man fx dumper til en køreprøve, betyder det ganske rigtigt at man ikke var en god nok billist, i hvert fald ikke lige dén dag (eller måske var man uheldig, eller den motorsagkyndige var i dårligt humør). Det vil de fleste være enige i når de ser på det med rationelle øjne.

 

God nok som menneske

Når man alligevel kan blive dybt ulykkelig over at dumpe en prøve, er det fordi der er noget større og som regel ubevidst på spil, nemlig at man føler sig utilstrækkelig som menneske. Og det er jo langt mere alvorligt end at være en dårlig/uheldig billist.

Gode præstationer udløser typisk ros og anerkendelse fra fx fra stolte forældre eller beundrende og måske misundelige kammerater. Den erfaring vi gør os, er at vi får positive reaktioner når vi består køreprøven i første forsøg, får gode karakterer, får et job blandt 600 ansøgere osv.

Når vi dumper, får lave karakterer eller er arbejdsløse, risikerer vi omvendt at andre bliver skuffede, måske endda vrede, ser ned på os og ikke gider at være sammen med os. Nogle gange er det reelt, andre gange en ubegrundet frygt, som dog kan være meget pinagtig.

Men ros, anerkendelse, beundring osv. er ikke det vi i virkeligheden stræber efter, for lige meget hvor dygtige vi er, så er det ikke det der får andre mennesker til at elske os. Og det er det vi så gerne vil have allesammen: kærlighed.

 

Kærlighed er ikke til salg

Spørger man ind til følelsen af ikke at være god nok, så handler det i bund og grund altid om længslen efter at være elsket. Og det der er så slemt, er angsten for at ikke at være god nok til andres kærlighed.

Når alt kommer til alt, vil vi bare gerne elskes fordi vi er dem vi er, og vi ved det godt: kærlighed handler ikke om præstationer. Fx kan man jo elske et lille barn eller et dyr, uden at de præsterer noget som helst, de er bare.

Men selvom vi udmærket godt ved det (utallige popsange handler om det, og vi kan læse det på gajol-flappen), kommer vi alligevel hele tiden til at tro at man kan købe eller handle sig til andres kærlighed, og vi kommer til at forveksle beundring med kærlighed.

Næste gang du overvejer om du er god nok, så prøv at tænke om det er nødvendigt? Måske er det nok bare at være dig?

I foråret 2020 har jeg en gruppe med temaet Er jeg god nok?

Læs om Selvværd og Lavt selvværd – hvad kan du gøre?