Utroskab

Kan et forhold overleve utroskab?

Svaret er ja, hvis begge parter bruger det som en anledning til at undersøge baggrunden for utroskaben. For ofte ligger der uløste problemer bag, og hvis man får løst disse problemer, kan forholdet faktisk ende med at blive styrket.

Utroskab kan bruges til at undersøge om der er ubalancer i jeres forhold

Utroskab rammer hårdt fordi den ene part naturligt nok føler sig svigtet, bedraget, såret, jaloux. Man kan være frygteligt plaget af tanker om at den anden sikkert er meget smukkere, sjovere, klogere osv.

Den anden part som har været utro, kan på sin side føle sig som den værste skurk og være plaget af dårlig samvittighed over at have svigtet og gjort sin partner ondt.

Men i parforhold er der sjældent en skyldig og en uskyldig. Der er ofte tale om at de uløste problemer/konflikter har hobet sig op, og det har begge parter et ansvar for. Utroskaben er ’blot’ et symptom på at bulen under gulvtæppet er vokset uden at I har gjort noget/nok ved det.

Dig hvis partner har været utro

Har du stadig følelser for din partner? Måske er du lige nu mest rasende og såret, men er der også et sted positive følelser tilbage? Er du indstillet på at undersøge hvad der har ført til utroskaben, også hvis du selv har en andel i problemerne?

 

Dig der har været utro

Har du stadig følelser for din partner? Er du indstillet på at undersøge hvor du måske ikke har fået sagt fra eller udtrykt dine behov tydeligt nok? Hvor du måske ikke har været lydhør nok over for din partner?

Det kan være fristende at indlede et forhold med den du har været utro med, men græsset bliver sjældent ved med at være lige så grønt efter den første forelskelse.

 

Vil I give jeres forhold en chance til?

Begge parter kan blive i tvivl om der overhovedet er basis for at fortsætte sammen: ’Kan jeg stole på ham/hende fremover? Elsker han/hun mig når han/hun har brug sammen med en anden? Elsker jeg min partner når jeg kan finde på at være sammen med en anden?’

I kan selvfølgelig vælge at gå fra hinanden, men hvis I stadig har følelser for hinanden, er det måske værd at kæmpe for jeres forhold og få løst problemerne. I vil med al sandsynligvis opleve de samme problemer med en ny partner, så I kan lige så godt tage tyren ved hornene nu.

 

Hvis I vælger at blive sammen, kan I bruge parterapi til at

• bearbejde de svære følelser af svigt og skyld
• afdække årsagerne til utroskaben, altså hvad det er der er gået galt mellem jer
• indarbejde nye vaner i jeres samvær, så I fremover kan styre uden om konflikter og bedre håndtere dem der alligevel opstår.

Et typisk forløb i  parterapi går over 4-8 gange med ca. 14 dages mellemrum.

Jeg er blevet interviewet til Alt for damerne: