Perfektionisme | Præstationsangst

Perfektionisme | Præstationsangst

Det perfekte er det godes værste fjende

Føler du ofte at du ikke gør tingene godt nok? At du burde gøre dig lidt mere umage? Yde mere?

Hvis du skal gøre alting perfekt, er der sjældent noget der er godt nok. Det er meget belastende og udmattende at have det sådan, og ofte føler man sig magtesløs og trist eller ligefrem deprimeret af at stille så store krav til sig selv.

Bag ved trangen til at gøre alting perfekt ligger som regel følelser af ikke at være god nok. På den ene eller den anden måde har du lært at tro at du ikke var god nok, og nu er dit liv styret af den opfattelse.

 

»Det store er ikke at være det ene eller det andet, men at være sig selv, og det formår hvert eneste menneske, hvis det vil«

(Søren Kierkegaard)

 

Læs blogindlægget God nok?

Hvis du tror at du er nødt til at præstere for at gøre dig fortjent til accept, omsorg og kærlighed – fra dig selv og fra andre, betaler du den pris at du kommer længere og længere væk fra dig selv. Og måske brænder du sammen fordi du ikke kan holde til presset.

Terapi kan hjælpe dig med at ændre dine tanker om dig selv, så du kan komme at holde mere af dig selv og få et mere afslappet forhold til at præstere.

Du kan også arbejde med dig selv sammen med andre i en gruppe, se her: Samtalegruppe

I vores samfund definerer vi succes som selvkontrol og evnen til hele tiden at performe. Vi skal konstant være på og kunne det hele: være god til vores arbejde, være en god forælder og kæreste/ægtefælle, have et smukt hjem, spise sundt, være veltrænet og se godt ud, have spændende interesser, mange venner osv. Det er ikke så mærkeligt at flere og flere går ned med stress.