Selvværd

  • Ikke god nok
  • Utilstrækkelig
  • Forkert
  • Skamfuld

Jeg taler tit med klienter der ikke synes de er gode nok. Når jeg spørger dem hvad det egentlig vil sige at være 'god nok', viser det sig som regel at det betyder at han/hun har nogle forventninger til sig selv som er umulige at leve op til. Men måske er det slet ikke nødvendigt at være god nok - måske er nok bare at være - at være den du er?

Lavt selvværd  kan opleves som at man er fremmed i sin egen krop eller sit eget liv. Mange fortæller også at de føler sig forkerte. Det er en pinefuld tilstand, især fordi man som regel oveni oplever at det er ens egen skyld.

Men hvis du føler dig forkert, er det sandsynligvis fordi du tidligere i dit liv er blevet mødt forkert, så du ikke er blevet set og spejlet som den du er. Det har alle mennesker brug for, og det kan du opnå ved at gå i terapi.

Man kan godt på nogle områder af sit liv have masser af selvværd, mens man på andre føler sig usikker og utilstrækkelig:

Annemette:

"På mit arbejde er jeg meget selvsikker og har ingen problemer med at tage beslutninger. Jeg ved, at jeg har noget at have det i. Mine kolleger har ingen anelse om, at så snart jeg træder ind ad døren derhjemme, bliver den kompetente 42-årige kvinde forvandlet til en lille usikker pige, der hele tiden har brug for at blive bekræftet i, at jeg gør det rigtige i forhold til mine børn, min mand, mine forældre. Der er ingen ud over min bedste veninde, der ved, at jeg har det sådan, for jeg synes det er så pinligt."

Med nærvær og empati lever jeg mig ind i hvordan lige præcis du har det, så du kan føle dig forstået og accepteret. Dermed bliver det lettere for dig at møde dig selv med accept og dermed ændre dine negative tankemønstre, så du får mulighed for at blive gladere for dig selv og dit liv.

 

Jeg er blevet interviewet om mødre og selvværd:

Læs blogindlæggene:

Skam i livet

Lavt selvværd: Hvad kan du gøre?

God nok?

Behøver du egentlig at være 'god nok'?     
Måske er det nok bare at være til?