Sorg | Tab | Dødsfald | Selvmord

Sorg | Tab | Dødsfald | Selvmord

»Sorg er ikke et punkt, man skal over. Det er heller ikke en tunnel, man skal igennem. Det er et landskab, man skal lære at navigere i«. (Lotte Kirkeby, forfatter)

Sorg behøver ikke nødvendigvis at skyldes et dødsfald, det kan også være et et kærlighedsforhold, et venskab eller et job du har mistet, eller noget der på anden måde har forandret dit liv. At miste et kæledyr kan fx være meget sorgfyldt for nogle mennesker.

Sorg er en naturlig del af menneskelivet, og hvis man har et godt netværk omkring sig, mildnes sorgen som regel med tiden. Men tiden læger ikke alle sår af sig selv.

Måske har du en sorg i dig som fylder for meget, og som du har brug for hjælp til at håndtere. Det kan være fordi du aldrig har tilladt dig selv eller haft mulighed for at sørge rigtigt. F.eks. oplever mange børn at de voksne af misforstået omsorg ikke taler med dem om de døde, og så bliver barnet nødt til at lukke af for sorgen.

Måske synes du eller dine omgivelser at nu må du da være kommet over den/det du har mistet, nu må du se at komme videre med dit liv. Det er bare ikke så nemt at 'komme videre' hvis sorgen sidder der endnu.

 

Hvordan kan jeg hjælpe dig?

Det kan være nødvendigt med et andet menneskes tilstedeværelse, så du ikke er alene med dine følelser. Når du kommer i terapi hos mig, vil jeg møde dig med nærvær og indlevelse og hjælpe dig med at rumme din sorg.

Hvis et menneske tæt på dig har taget sit eget liv, kan det medføre helt specielle problematikker. Ofte vil de efterladte føle sig svigtet og/eller skyldige, og oven i dette kommer måske skammen, da selvmord stadig er et tabu i vores samfund.

Nogle mennesker kan gå i mange år og være knuget af en sorg, nogle gange helt tilbage fra deres barndom, men det er aldrig for sent at bearbejde den. Uanset om du har mistet for nylig eller for længe siden, kan det være en befrielse at give dig selv lov til at sørge. Når du er klar til det, kan vi sammen se på hvordan du vil leve dit liv uden den/det du har mistet.

Du kan også arbejde med dig selv sammen med andre i en gruppe, se her: Samtalegruppe