Eksamensangst

Eksamensangst

For nogle mennesker er eksamen et sandt helvede.

  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Trykken for brystet
  • Koldsved
  • Rysten
  • Kvalme og svimmelhed
  • Tørhed i munden

Måske tror du at karakteren er en bedømmelse af dig som person, et bevis på at du ikke er god nok. Som Pernille på 19 år fortalte mig:

"Jeg kan godt bilde mine lærere ind at jeg kan noget, men hvis jeg går til eksamen, bliver det jo afsløret hvor dum jeg i virkeligheden er."

I terapi vil vi arbejde med din måde at tænke på, så du kan få kontrol over din eksamensangst og få et mere afslappet forhold til det at præstere.

Du kan nemlig godt få en fremtid og et godt liv, selvom du ikke får topkarakterer. Som lærer og terapeut i gymnasiet  har jeg gennem årene mødt mange elever der troede at de var fortabt, og som i dag har et fint liv med uddannelse og job de er glade for. Fx mødte jeg en dag Asbjørn på 28:

"Det er lidt sjovt at tænke på at jeg dengang troede at enten kom jeg ind på Statskundskab, eller også ville jeg ende som social taber. Nu er jeg ingeniør, og jeg er vildt glad for det."

Det er en almindelig opfattelse at unge i dag har ubegrænsede muligheder for at realisere sig selv. Der er frit valg på alle hylder, og hvis ikke du får succes, er det din egen skyld.

Selvfølgelig giver det mening at tage en uddannelse, men urealistisk høje krav har en pris i form af angst , depressionlavt selvværdensomhed, koncentrationsbesvær.

Jeg har i mange år undervist i gymnasiet og på VUC og kender derfor den verden indefra. Ud over at undervise laver jeg også terapi med elever, der har problemer med eksamensangst, selvværdensomhed mm.

 

"Hvis jeg går til den eksamen, bliver det afsløret hvor dum jeg er."

"Jeg dumper garanteret, og så bliver jeg aldrig til noget. Mit liv er en fiasko."

"Hvad sker der hvis jeg ikke kommer ind på mit drømmestudium? Eller hvis jeg ikke kan klare studiet – får jeg så et skodliv?"