I går havde jeg en parterapi med Louise og Jakob. Louise var meget såret og vred over at Jakob tilsyneladende ikke ville hjælpe hende når hun havde brug for det. Selv har hun det sådan at hun omgående smider hvad hun har i hænderne hvis nogen har brug for hjælp. Jakob forsikrede hende om at han gerne ville hjælpe, men hvis ikke det var noget akut, ville han bare gerne gøre det på et tidspunkt hvor det passede ham. Men den forklaring hoppede Louise ikke på!

Situationen fik mig til at tænke på Gary Chapmans bog Kærlighedens 5 sprog, hvor han skriver om vores forskellige måder at vise kærlighed på:

• Anerkendende ord
• Tid til hinanden
• At modtage gaver
• Tjenester
• Fysisk berøring

Hvis du for eksempel synes det er skønt at få komplimenter, mens kærtegn er det der får din partner til at føle sig elsket, så taler I ikke samme kærlighedssprog. Det behøver ikke være noget problem at I er forskellige, men konflikterne kan opstå hvis I ikke er bevidste om det.

I Louise og Jakobs tilfælde var det et tilbagevendende problem for Louise at hun ikke følte sig rigtigt elsket hvis Jakob ikke straks sprang til og hjalp hende når hun bad ham om det. Hendes primære måde at vise kærlighed på er nemlig at gøre tjenester, og hun havde en ubevidst forventning om at Jakob havde det på samme måde. Når han så reagerede anderledes end hun selv ville gøre, tolkede hun det som manglende kærlighed.

Jakob på sin side blev mere og mere sur over at blive skudt i skoene at han ikke ville hjælpe og ikke elskede hende. Efterhånden var de kommet så langt fra hinanden at de overvejede at gå fra hinanden.

Det lykkedes i terapien at udrede hvad det egentlig var der var på spil, og da Louise fandt ud af at det ikke havde noget med hende at gøre når Jakob udsatte et gøremål, så blødte hun op og kunne pludselig igen se sin kæreste som han er, og ikke det hensynsløse, ligeglade monster hun havde fået gjort ham til. De sluttede faktisk terapien med at være ret glade for hinanden!

Det kan altså være en god ide at tage en snak med sin kæreste: Hvad kan I hver især gøre for at få den anden til at følge sig rigtigt elsket? For hvem vil ikke gerne det??

Læs mere om Parterapi og se Udtalelser fra klienter om parterapi.