Trods de bedste intentioner om harmoni og hygge i familiens skød ender mange juleaftener alligevel med gråd og skænderier.

Hvordan kan det være? Det er jo kun jul én gang om året, tænker man, og denne ene aften burde vi vel kunne finde ud af at begrave stridsøksen. Tage os lidt sammen og glemme konflikterne.

Men netop når forventningerne er høje, ligger skuffelserne på lur lige om hjørnet, og så blusser gammel jalousi, vrede og magtkampe op. De sårede følelser man forsøger at presse ned under et låg, bryder ud i lys lue.

Hvad kan du gøre hvis julen er noget af prøvelse for dig?

– Se din familie som den er, og drop forventningerne om idel lykke. Med realistiske forventninger kan det være lettere at være der.

– Hvis din mor plejer at drikke for meget, eller hvis din søster plejer at forpeste stemningen med sin vrede, så regn med at det gør de nok også i år. Mind dig selv om at de ikke gør det fordi der er noget galt med dig, det er DEM der har et problem.

– Sig til dig selv: ”Jeg har mit eget liv nu og er ikke afhængig af min familie som jeg var da jeg var barn. Hvis det går galt igen i år, behøver jeg ikke lade mig gå på af det”.

– Begræns dit besøg. Du ved sikkert hvornår konflikterne plejer at opstå, så gå inden.

– Endelig kan du selvfølgelig blive væk fra familiejulen; selvom nogen måske vil synes at det kan du ikke tillade dig, bestemmer du jo selv. Og måske er der nogen andre mennesker du har meget mere lyst til at holde jul med.

God jul, uanset hvor og hvordan du holder den!