Kærlighed | Nærhed | Tilknytning

De fleste mennesker ønsker at være i nære relationer til andre mennesker fordi det i bund og grund er det der giver os psykisk næring. Det kan være i kærlighedsforhold, familie og venskaber.

Men det er ikke altid nemt at etablere eller være i en relation til et andet menneske. Måske kan du nikke genkendende til en eller flere af disse problematikker:

  • Svært ved at finde en kæreste
  • Tror ikke på kærligheden længere
  • Møder altid de forkerte
  • Svært ved nærhed
  • Bange for at blive forladt
  • Ensomhed
  • Svært ved at være dig selv når du er sammen med andre

 

Kærlighedsforhold og venskaber

Selvom du længes efter at knytte dig til andre mennesker, lader du måske ikke nogen komme tæt nok på. At være i en nær relation kan føles som at blotte sig og sætte for meget på spil, for det er jo reelt at man risikerer at blive afvist eller forladt når man åbner op for et andet menneske.

Det kan også være at du tidligere har oplevet et brud eller et svigt, som du ikke har fået bearbejdet, så du ikke tør hengive dig til kærligheden igen.

Ensomhed er meget mere udbredt end man lige forestiller sig. Det er jo noget de færreste skilter med, så man opdager ikke at man langt fra er den eneste. Ofte skyldes ensomhed tanker som: ’Hvis nogen lærer mig rigtigt at kende, bliver det afsløret at jeg slet ikke er noget værd’.

Du kan beskytte dig mod smerte ved ikke at knytte dig til nogen, men du betaler en pris, for på den måde får du heller ikke så meget af det gode der er ved at være tæt på andre mennesker.

Uanset hvad problemet er, kan du heldigvis gøre noget ved det. I terapi kan jeg hjælpe dig med at afdække årsagerne til at du har svært ved at finde en kæreste eller venner. Hvis du går og tror at du ikke er værd at elske og være sammen med, kan du bearbejde det, så du kan åbne op og tage imod kærligheden.

Læs også blogindlæggene Hvorfor er det så svært at finde en kæreste? og Ensomhed.

 

Svært ved at være dig selv når du er sammen med andre

En anden grund til at nærhed kan være svært, er hvis du føler at du mister dig selv når du er sammen med andre. Enten fordi du mister fornemmelsen af hvem du selv er, og hvad du synes og mener, eller fordi du har svært ved at holde fast i det og i stedet bøjer af over for andre.

Begge dele gør selvfølgelig at nærhed kan føles ubehageligt, og så er det klart at du undgår den. Hvis du ikke er tro mod dig selv, kan det desuden give følelser af tristhed og opgivenhed.

I terapi kan du træne dels at blive bedre til at mærke dig selv, dels at holde fast i det. Det vil gøre dig mere glad og tilfreds med dig selv og give dig mod på at komme tættere på andre mennesker, uden følelsen af at du forsvinder.